5 Nisan 2024 Cuma

Oda seçimleri öncesinde başkan adayının belirlenmesi doğru değil

Ülkemizde mesleki örgütlenmelerde demokratik yaklaşımının yeterince etkin olmadığının en önemli göstergesini başkan adaylarının seçim öncesinde belirlenmesi oluşturuyor. 

O kadar ki mesleki örgütlerin seçimleri ile ilgili olarak basında yer alan haberlerde bile hangi grubun başkan adayının kim olduğu bilgisine yer verildiği görülüyor. Birgün gazetesinin haberinde İstanbul Tabip Odası seçimlerinde Değişim Grubu listesinin yönetim kurulu başkan adaylığında Hacamatçılar Derneği Başkanlığı da yapmış olan Dr. Ahmet Erçek’in aday olacağının belirtildiği görülüyor. (1) Bu durumun başta TTB Merkez Konseyi seçimlerini uzun zamandır kazanmakta olan grup başta olmak üzere neredeyse Tabip Odası seçimlerine aday olan bütün gruplar için geçerli olduğu görülüyor. 

Oysa demokratik ilkeler gereği Tabip Odalarının ver TTB’nin başkanının kim olacağına seçimden sonra seçilen yönetim kurulu üyeleri tarafından belirlenmesi gerekiyor. Meslek odalarının başkanlarının seçimden önce belirlenmesi, farklı gruplar tarafından aday gösterilen kişilerin seçilmesi durumunda yönetimin çalışma uyumunu olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor. Seçimden önce mesleki örgütlerin yönetim kurulu başkanının kim olacağının belirlenmesi ortaya çıkacak genel kurul iradesinin önceden ipotek altına alınması anlamına gelmektedir. 

Meslek örgütlerinin yönetim seçimlerinde başkan adaylarının önceden belirlenerek duyurulması anti-demokratik bir uygulamadır

Genel kurullarda belirlenmeyen yönetim kurulu başkanının kim olacağı konusunun, genel kurul öncesinde gruplar düzeyinde belirlenmesi örgütlerin işleyişinde demokratik yaklaşımın göz ardı edilmesidir. Meslek örgütlerinin yönetim seçimlerinde başkan adaylarının önceden belirlenerek duyurulması, yeri geldiğinde muhalefet işlevi üstlenmesi beklenen meslek örgütlerinin demokratik yolla yönetilememesine ve muhalefet işlevini de üstlenememesine neden olmaktadır. 

Kaynaklar:

1. İstanbul ve Ankara Tabip Odası’nda seçim: Tabip odaları iktidarın kıskacında. https://www.birgun.net/haber/istanbul-ve-ankara-tabip-odasinda-secim-tabip-odalari-iktidarin-kiskacinda-519653

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Geçen haftadaki sayfa görünümleri