Yirminci Yüzyıl'ın başlarında Rus sosyal demokratların sendikalarla ilgili yaklaşımı çalışanların sendikal ve mesleki mücadele örgütleri ile siyasal mücadele örgütlerinin birbiriyle karıştırılmaması gerektiği şeklindeydi.
Bu konuda Ne yapmalı adlı broşürde sosyal demokrasi ile sendikacılığın tam bir kaynaşması düşünü görenlere yönelik şu eleştiriler dile getirilmekteydi:
"İktisadi mücadeleyi amaçlayan işçi örgütleri sendikal örgütler olmalıdır. Her sosyal demokrat işçi, elinden geldiği kadar bu örgütleri desteklemeli ve bunların içinde etkin olarak çalışmalıdır. Bu böyle olmakla birlikte sendikalarda üyeliğe yalnız sosyal demokratların seçilebilmesini istemek elbette bizim çıkarımıza olan birşey değildir; çünkü böyle birşey olsa olsa, bizim yığınlar üzerindeki etkimizin kapsamını daraltır. İşveren ve hükümete karşı mücadele için birleşmenin gereğini anlayan her işçi sendikalara girebilmelidir. Eğer sendikalar, hiç değilse bilinçlenmenin bu ilkel derecesine ulaşmış olan herkesi birleştirmezse ve çok geniş örgütler olarak kurulmazssa sendikaların asıl amacına ulaşmak olanaksızlaşır."
Kaynak:
1. Ne yapmalı? İşçiler örgütü ve devrimciler örgütü. Sol yayınları, Birinci baskı, s:138-156.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder